FDC 801 Typisch Nederlands – Wortelen

Mythisch oranje klapstuk verovert Europa

Nederlandse gekweekte oranje wortel direct populair

Haarlem – 24 februari 2020 – De van oorsprong witte, paarse en gele wortels verliezen direct hun populariteit als Nederlandse kwekers in de zestiende eeuw een oranje variant introduceren. Om deze oranje vaandeldrager gepaste eer te bewijzen, krijgt de wortel een ereplaats op de tweede postzegel in de serie ‘typisch Nederlands’. In deze serie brengt PostNL dit jaar vijf postzegels uit met typisch Nederlandse voedingsmiddelen. Na de rookworst van januari is het nu de beurt aan de wortel. De Nederlandse Vereniging van Postzegelhandelaren ontwierp speciaal hiervoor een eerstedagenvelop. De postzegels en de eerstedagenvelop zijn vanaf 24 februari beschikbaar.

Martijn Bulterman, voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Postzegelhandelaren (NVPH): “Voor het ontwerp van de eerstedagenvelop hebben we ons ditmaal laten inspireren door het echte typisch Nederlandse gerecht gemaakt met wortelen: hutspot. Op de envelop staat het recept van hutspot, opdat we niet vergeten!”

Kleurrijke mythe

Wortelen waren wit, geel, rood en zelfs paars. De huidige oranje wortel is het resultaat van kruisingen. In de 16e eeuw begonnen boeren in de lage landen opzettelijk oranje wortelen te kweken. Volgens de overlevering was dat om Willem van Oranje te steunen, maar recent onderzoek wijst uit dat de oorzaak hoogstwaarschijnlijk een modegril is geweest. Met behulp van kruisingen maakten de Nederlanders een wortel die zo populair werd dat de hele wereld overstag ging. In latere tijden werden oranje wortelen ook wel gebruikt om steun aan het Oranjehuis te tonen.

Klapstuk

Het typisch Nederlandse – of liever Leidsche – gerecht hutspot kent z’n oorsprong in Leiden. Dit feestmaal wordt nog jaarlijks tijdens het Leidsch ontzet gegeten in combinatie met haring en wittebrood. De geleerden zijn er niet over uit of het een verbastering is van het Franse ‘hochepot’ of de Spaanse variant van vlees, uien en wortelen. Feit is dat recepten met de naam hutspot en ingrediënten rundvlees, ui en wortel pas in de kookboeken opduiken na 1574. Het klapstuk (het gestoofde rundvlees) wordt tegenwoordig veelal vervangen door rookworst. Eveneens een typisch Nederlandse vinding.


Typische Nederlands

PostNL schenkt met de nieuwe serie aandacht aan typisch Nederlandse gebruiken, producten, gerechten en gewoonten. Dit 1e jaar ligt de focus op echte Nederlandse gerechten en etenswaren. Na de aftrap met de rookworst in januari, volgen nog hagelslag, tompouce en bitterballen.

Over NVPH
De NVPH is de vakorganisatie voor de beroepspostzegelhandel in Nederland. De Nederlandse Vereniging van Postzegelhandelaren is in 1928 opgericht. Jaarlijks geeft de NVPH de postzegelcatalogus uit en ontwerpt ze, in samenwerking met PostNL, zo’n twintig verschillende eerstedagenveloppen. De NVPH heeft 117 leden.