Verzamelaars herontdekken hun postzegelpassie

De jager-verzamelaar in ons vindt tijdens coronacrisis rust bij verzamelen

In deze pandemische tijden herontdekken veel verzamelaars en oud-verzamelaars hun passie voor de postzegel en hun postzegelverzameling. In deze tijd, waarin veel mensen verplicht thuis zitten vanwege de Coronacrisis, worden de avonden gevuld met de hobby of andere tijdverdrijvende bezigheden. Veel mensen lezen, puzzelen of spelen spelletjes. Maar ook worden verzamelingen weer opgepakt en krijgen postzegelhandelaren in heel Nederland aanvragen voor postzegels van nieuwe verzamelaars of verzamelaars die al een tijd stil waren.
 
Martijn Bulterman, voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Postzegelhandelaren: “Van barbiepoppen tot speelgoedtreintjes, van munten tot horloges en van voetbalplaatjes tot ansichtkaarten. Er wordt veel verzameld in Nederland. Maar wist je dat zo’n 40% van de Nederlanders ooit postzegels heeft verzameld? Veel van die verzamelaars herontdekken hun verzameling en zoeken op internet naar missende zegels in hun collectie of starten met het verzamelen van een nieuwe serie postzegels . De televisie is onze grootste concurrent, maar in deze dagen zoeken mensen weer hun oude vertrouwde hobby op en daar helpen onze leden ze graag bij. Het is fijn om te merken dat deze hobby nu weer aandacht krijgt.”
 
Eerste verzamelingen
De eerste Europese verzamelingen dateren uit de zestiende eeuw. De Habsburgse keizer Rudolph II (1552-1612) was een beroemd verzamelaar van bronzen beelden, munten, medailles en voorwerpen die gemaakt waren van ivoor, barnsteen, koraal en kristal. Ook bewaarde hij veel Indiase curiosa en wiskundige instrumenten. De objecten stelde hij tentoon in de Wunderkammer in zijn Praagse paleis. In die tijd zijn er verschillende Wunderkammern te vinden in heel Europa en is verzamelen echt iets voor de elite. Aan het hof in Nederland worden vooral schilderijen, porselein, kristallen en andere objecten met een hoge geldwaarde verzameld.
 
Jager-verzamelaar
Het verzamelen zit in de mens. Een jager-verzamelaar brengt van oudsher voedsel uit de natuur bijeen, ten behoeve van de consumptie, om zich in leven te houden. Een verzamelaar deze dagen is veelal iemand die, bij wijze van hobby of tijdverdrijf, een collectie of verzameling aanlegt. Verzamelen kan ook worden gedaan als investering of oudedagsvoorziening. De professionele verzameling, verzameld in een museum, galerie of kunstfonds, wordt dan weer een collectie genoemd.
 
Cultuurbehoud of verzameldrift
Verzamelen is het bijeenbrengen van gelijksoortige objecten, dat kan hobbymatig of professioneel in een collectie. Een verzamelaar is over het algemeen bereid om geld in zijn verzameling te investeren; iemand die spaart zorgt er alleen voor dat de voorwerpen niet worden weggegooid. Deze laatste zal geen markten aflopen om te proberen zeldzame stukken te bemachtigen, dat doet een verzamelaar wel.
 
Over NVPH
De NVPH is de vakorganisatie voor de beroepspostzegelhandel in Nederland. De Nederlandse Vereniging van Postzegelhandelaren is in 1928 opgericht. Jaarlijks geeft de NVPH de postzegelcatalogus uit en ontwerpt ze, in samenwerking met PostNL, zo’n twintig verschillende eerstedagenveloppen. De NVPH heeft 117 leden.