slider image

N.V.P.H.

Nederlandse Vereniging van Postzegelhandelaren

N.V.P.H.Logo N.V.P.H.

Main content N.V.P.H.

70 jaar Nederlandse postzegels

Vanaf 26 april is in het Rijksmuseum een presentatie te zien van 70 jaar Nederlandse postzegels. Onze postzegels behoren tot de meest opzienbarende ter wereld. De presentatie toont onder andere de foto's van Vincent Mentzel, originele ontwerpen van Irma Boom en een drukvel van de nieuwe postzegels uitgegeven naar aanleiding van de 50ste verjaardag van Koning Willem-Alexander. Deze presentatie is tot stand gekomen in samenwerking met het Museum voor Communicatie in Den Haag.

Ook al sturen we minder brieven naar elkaar, nieuwe postzegels worden nog steeds gemaakt. In het Rijksmuseum is een tentoonstelling te zien van Nederlandse postzegels van 1946 tot en met 2017

De nieuwste Nederlandse zegels zijn uitgegeven naar aanleiding van de vijftigste verjaardag van koning Willem-Alexander. Op het vel van tien zegels staan foto's van de koning, onder andere als voetballende kleine jongen, student, militair en samen met Máxima. 

Voor Nederlandse postzegels zijn de beste grafische vormgevers, kunstenaars en fotografen ingeschakeld. In het Rijks zijn onder andere zegels te zien met foto's van Vincent Mentzel, Rineke Dijkstra en Anton Corbijn en met ontwerpen van Irma Boom en Wim Crouwel. De postzegels vormen zo een staalkaart van spraakmakende Nederlandse grafische vormgeving.

De PTT had vroeger de Dienst Esthetische Vormgeving, opgericht in 1945, die waakte over de visuele communicatie van het bedrijf en begeleidde ook de grafische vormgeving van de postzegels. Maar nu we steeds minder briefpost sturen, heeft PostNL sinds kort geen eigen adviseur meer in dienst voor grafische vormgeving.

70 jaar Nederlandse postzegels, Rijksmuseum, tot en met 8 oktober, op de afdeling 20ste eeuw (1950-2000).

Er zijn postzegels van meer dan 35 uitgiftes van onder andere Wim Crouwel, Rineke Dijkstra en Anton Corbijn te zien uit de periode 1946 tot en met 2017. Daarnaast toont de presentatie ook de orginele foto's en ontwerpen van de permanente postzegels met Koningin Beatrix en Koning Willem-Alexander.

(Bron, Rijksmuseum en het Parool, 1 mei 2017)

zie voor meer informatie ook https://www.rijksmuseum.nl/nl/70-jaar-nederlandse-postzegels 


naar overzicht