Vintage design model nieuwe postzegel (FDC 814)

Cijferzegel uit 1876 inspiratie postzegel en eerstedagenvelop Dag van de PostzegelHaarlem, 5 oktober2020. De jaarlijkse Dag van de Postzegel wordt sinds 1937 internationaal gevierd. In Nederland verschijnt sinds 2009 jaarlijks een speciale postzegel en ontwerpt de Nederlandse Vereniging van Postzegelhandelaren (NVPH) een speciale eerstedagenvelop. Een ontwerp uit 1876 staat dit jaar centraal in het nieuwe ontwerp van postzegel en envelop in zowel kleursamenstelling als lettertype. De Dag van de Postzegel wordt jaarlijks door filatelisten gevierd met ruilbeurzen, tentoonstellingen en bijzondere bijeenkomsten en de postzegelshow Postex, maar is dit jaar afgelast wegens corona. De postzegels en de eerstedagenvelop zijn vanaf 16 oktober verkrijgbaar.Martijn Bulterman, voorzitter van de NVPH: “Al jaren ontwerpen we ieder jaar voor zo’n vijftien verschillende postzegels en postzegelseries de eerstedagenvelop. Wij filatelisten zijn verzamelaars pur sang, en naast postzegels worden ook deze enveloppen gezien als waardevol verzamelobject. De illustratie op de speciale eerstedagenvelop komt qua kleur en stijl overeen met de postzegel.Zo wordt het een geheel en een plezier om naar te kijken én te bewaren!”Eerste keerTijdens de eerste zitting van de ‘Fédération Internationale de Philatélie'(F.I.P.) in Luxemburg in 1936werd besloten een internationale Dag van de Postzegel te organiseren. Een jaar later kwam de eerste postzegel ter viering van deze dag uit. De eerste Nederlandse zegel kwam in 1943 uit en vijftig jaar later in 1993 de volgende. Sinds 2009 wordt er jaarlijks voor deze dag een speciale postzegel en bijbehorende eerstedagenvelop ontworpen.Over de eerstedagenvelopIn de postzegelhandel waren vroeger de enveloppen zonder zegels los te koop. Verzamelaars frankeerden ze en stuurden ze (in een omslag) naar de PTT, om ze daar op de dag van uitgifte af te laten stempelen. Na 1960 gingen steeds meer verzamelaars de enveloppen ‘blanco’ (zonder adres) verzamelen. Oudere eerstedagenveloppen zonder adres zijn schaars en een interessante investering. De NVPH ontwerpt jaarlijks zo’n twintig eerstedagenveloppen passend bij de postzegelserie; een geliefd verzamelobject voor themaverzamelaars.Over NVPH De NVPHis de vakorganisatie voor de beroepspostzegelhandel in Nederland. De Nederlandse Vereniging van Postzegelhandelaren is in 1928 opgericht. Jaarlijks geeft de NVPH de postzegelcatalogus uit en ontwerpt ze, in samenwerking met PostNL, zo’n twintig verschillende eerstedagenveloppen. De NVPH heeft 117 leden.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.