Sarcastische handgebaren figureren op postzegel

American Slang maakt furore op zes zegels en de eerstedagenvelop

Het nieuwste postzegelvel van PostNL ‘Praat met de hand’ laat zes getekende handgebaren zien. De handgebaren zijn een afgeleide van de uitdrukking talk to the hand – ‘cause the face ain’t listening. Een typerend handgebaar omarmd door en gecultiveerd in de straattaal en queer cultuur. PostNL heeft zes postzegels laten ontwerpen door grafisch ontwerper Bart de Baets, winnaar van de Dutch Design Award for Communication in 2020. Speciaal voor deze serie handgebaren ontwierp de Nederlandse Vereniging van Postzegelhandelaren (NVPH) een eerstedagenvelop. De postzegels en de eerstedagenvelop zijn vanaf 13 september 2021 verkrijgbaar.

De uitgifte ‘Praat met de hand’ past in een serie waarvoor PostNL winnaars van prestigieuze ontwerpwedstrijden een vrije opdracht geeft om postzegels te ontwerpen. Ze mogen zich hierbij laten leiden door hun eigen interesses, door wat hen fascineert en raakt. De 1e uitgifte in deze serie was ‘Gewoontjes’ (19 augustus 2019), ontworpen door Michiel Schuurman, de 2e uitgifte bestond uit caleidoscopische figuren van Hansje van Halem (14 september 2020).

Praat met de hand

De uitdrukking ‘talk to the hand’ dateert uit de jaren 90 van de 20e eeuw en komt uit de Amerikaanse tv-serie Martin. Degene die de uitdrukking gebruikt wil niet naar de ander luisteren, draait het hoofd nadrukkelijk naar links of rechts en toont zijn of haar handpalm. Het gebaar talk to the hand is onderdeel geworden van straattaal, straatcultuur en queer cultuur.

Over de eerstedagenvelop

In de postzegelhandel waren vroeger de enveloppen zonder zegels los te koop. Verzamelaars frankeerden ze en stuurden ze (in een omslag) naar de PTT, om ze daar op de dag van uitgifte af te laten stempelen. Na 1960 gingen steeds meer verzamelaars de enveloppen ‘blanco’ (zonder adres) verzamelen. Oudere eerstedagenveloppen zonder adres zijn schaars en een interessante investering. De NVPH ontwerpt jaarlijks zo’n twintig eerstedagenveloppen passend bij de postzegelserie; een geliefd verzamelobject voor themaverzamelaars.