Granieten jubileum gevierd met 1e editie NVPH-catalogus

Nederlandse Vereniging van Postzegel Handelaren bestaat 90 jaar

Haarlem, 27 augustus 2018. Ter ere van het 90-jarig jubileum van de NVPH wordt op 13 september de eerste editie van de NVPH-catalogus uitgebracht. De NVPH-catalogus vervangt de Speciale Catalogus en zal eens in de twee jaar worden uitgegeven. Waar in de oude Speciale Catalogus postzegels uit Nederland en de Overzeese gebiedsdelen vermeld stonden, worden in de vernieuwde catalogus alleen Nederlandse postzegels gepubliceerd. De NVPH-catalogus ligt vanaf 13 september ook in de boekhandel. “De eerste N.V.P.H.-catalogus dateert uit 1934 en verscheen in augustus 1933. Een heel ander soort boek dan we nu kennen: rijk geïllustreerd en in kleur, dat is vergeleken met vroeger wel anders,” vertelt Martijn Bulterman, voorzitter van de NVPH. “Ik ben als voorzitter trots op dit mooie boek. In mijn voorwoord aan de verzamelaars wens ik hen plezier met deze nieuwe editie en vooral veel plezier met de mooie hobby filatelie.”

Tandingsmeter, tandingsvarianten en Roltanding

De nieuwe catalogus heeft een facelift gekregen en bevat alleen Nederlandse uitgiften. De informatie is uitgebreider en voorziet in alle noodzakelijke informatie zoals plaatnummers, tandingen en typen, zoals de Portzegels, en waar mogelijk andere bijzonderheden, fout- en misdrukken. Bij deze eerste editie is de 16e editie van de Blauwdruk toegevoegd en ook een transparante en zwarte tandingsmeter. De transparante tandingsmeter is voorzien van twee opdrukken waarmee puntstempels kunnen worden beoordeeld of ze haaks of scheef zijn. Een puntstempel bestaat uit een aantal vette punten in ruitpatroon met een getal in het midden, dat correspondeert met het postkantoor van verzending.

Kostbare Roltanding

Op veler verzoek is de rubriek Roltanding ingevoerd. Postzegels met dit typisch Nederlands fenomeen verschenen voor het eerst in 1925. Postzegelseries van Koningin Wilhelmina en Vliegende Duif bleken in de frankeermachines te gemakkelijk van elkaar te gaan. Door enkele pinnen uit de perforeerkam te halen werd het aantal gaatjes minder en de samenhang sterker. Tandingsvarianten zijn in deze tijd schaars materiaal met een goede vraag, zoals blijkt uit de veilingopbrengsten.

Overzicht

In 1928 werd de Nederlandse Vereniging van Postzegelhandelaren opgericht. Er waren toen al veel postzegelverzamelaars en eigenlijk weinig verschillende postzegels. De trend was toen dat filatelisten hun eigen moederland verzamelden. Ook waren er mensen die postzegels van de hele wereld verzamelden, het was allemaal erg overzichtelijk. Hoewel deze editie van de NVPH-catalogus het jaartal 2019 draagt, verschijnt deze in 2018; het jaar waarin de NVPH 90 jaar bestaat. “90 jaar is niet niks, er is in die tijd veel veranderd.”

3 antwoorden
  1. Jacob Jansen
    Jacob Jansen zegt:

    Bij de speciale catalogus 2018 is een boekje toegevoegd met daarin o.a. de puntstempels. Op pagina 9 staat uitgelegd dat de portzegels in 3 prijsklassen zijn ingedeeld. Echter de 5 cent wordt in zowel prijsklasse A als C genoemd, de 15 cent wordt niet genoemd. Ik neem aan dat het hier om een druk- od zetfout gaat, maar in welke prijsklasse valt de 15 cent?

Reacties zijn gesloten.