Lachebekjes voor elke gelegenheid (FDC 807)

Voor elk moment een passende plakker

Haarlem, 28 april 2020 – PostNL en de Nederlandse Vereniging van Postzegelhandelaren springen in op de trend om je medeleven uit te beelden met een emoticon. Op de nieuwste serie postzegels ‘voor elk moment’ staan zes beeldvullende illustraties van gezichten met een passende wens. Ieder gezicht beeldt een emotie uit, voor ieder moment een passende wens met bijbehorend (lache)bekje. Speciaal voor deze gelegenheid ontwierp de Nederlandse Vereniging van Postzegelhandelaren (NVPH) een eerstedagenvelop. Postzegels en envelop zijn beide vanaf 11 mei 2020 verkrijgbaar.

Martijn Bulterman, voorzitter van de NVPH: “Emoticons, wie maakt er geen gebruik van in de dagelijkse communicatie via mail, app of chat? En nu kunnen we dus ook een emoticon plakken op een envelop of kaart. De uitdrukking “zeg het zonder woorden” is nu nóg gemakkelijker in te vullen. Ik vind het treffend om juist in deze tijd deze postzegels uit te geven. We sturen allemaal meer kaartjes naar dierbaren en dan is dit een leuke aanvulling op de boodschap van de kaart of brief. De eerstedagenvelop hebben we eenvoudig gehouden in het ontwerp en alleen de gebruikte complementaire kleuren herhaald in hoekige in plaats van ronde vormen.

Lachebekje

Voor het begin van de 21e eeuw was een ‘lachebekje’ de gangbare Nederlandse benaming. Het eerste (bekende) lachebekje dateert uit een advertentie in de New York Herald Tribune van 10 maart 1953. In de jaren zeventig werd de smiley steeds populairder. De broers Murray en Bernard Spain voorzagen de smiley van de slogan ‘Have a happy day’ en de smiley werd gebruikt voor allerhande voorwerpen, zoals buttons, bekers, t-shirts, bumperstickers en zelfs drop. Er is zelfs een zeer bekend chocoladesnoepje dat al zijn snoepjes voorziet van een gezichtje.

Japanse emoticons

Een smiley in ASCII-tekens is een emoticon. Computerwetenschapper Scott Fahlman gebruikte in 1982 de eerste :-), inmiddels door elk toetsenbord automatisch vertaald naar 😊. 1982 wordt gezien als het geboortejaar van het emoticon. Fahlman ziet zijn bedenksel als ‘zijn cadeautje aan de wereld’. Hij heeft er nooit geld mee verdiend. In Japan is het gebruik van emoticons populairder – en complexer – dan het westerse emoticon. De Japanse emoticons doen het meest denken aan origami met letters.

Over NVPH
De NVPH is de vakorganisatie voor de beroepspostzegelhandel in Nederland. De Nederlandse Vereniging van Postzegelhandelaren is in 1928 opgericht. Jaarlijks geeft de NVPH de postzegelcatalogus uit en ontwerpt ze, in samenwerking met PostNL, zo’n twintig verschillende eerstedagenveloppen. De NVPH heeft 117 leden.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.