Gevleugelde woudbewoners bezegeld (FDC 811)

Zwartkoppigen, rood gekuifden, keverprikkers en miereneters op portret

Haarlem, 31 augustus 2020. In de laatste reeks van ‘Beleef de Natuur’ portretteert PostNL tien bos- en heidevogels. Bijna alle geportretteerde vogels staan op de Rode Lijst van broedvogels. Bosvogels gaat het gemiddeld beter af dan vele andere vogelsoorten, echter 87 vogelsoorten (44%) die in ons land broeden staan op de Rode Lijst. Met de uitgave van vier series van tien postzegels geeft PostNL, in samenwerking met Vogelbescherming Nederland, dit jaar aandacht aan enkele bedreigde vogelsoorten. De Nederlandse Vereniging van Postzegelhandelaren (NVPH) ontwierp speciaal voor deze tien postzegels met bos- en heidevogels een eerstedagenvelop. De postzegels en de eerstedagenvelop zijn vanaf 14 september beschikbaar.

Martijn Bulterman, voorzitter van de NVPH: “Op de envelop hebben we een voedende bonte specht geplaatst. De grote bonte specht maakt een opmars in Nederland en is steeds vaker te vinden in bewoonde gebieden. De vogel maakt op iedereen indruk omdat ie er zo ‘exotisch’ uitziet met die rode kop. Deze serie postzegels laat vooral ook zien dat bos- en heidevogels perfect gecamoufleerd zijn. Met af en toe een rood detail – voor ons goed zichtbaar maar voor andere diersoorten niet. Die zien rood en oranje niet.“

Beschikbare oude bomen

De oudere bossen blijken gezonde oorden voor vele diersoorten. De laatste decennia is het aantal dier- en vogelsoorten spectaculair toegenomen. Oude bomen komen beschikbaar en lenen zich uitstekend voor broedparen. Meer ecologisch bosbeheer draagt eraan bij dat soorten zich uitbreiden, maar ook de uitbreiding van recreatiebossen en grienden langs de rivieren zijn geliefde broedplaatsen.

Standplaats Nederland

Er zijn maar weinig vogels die in het woud wonen, waarvan de naam begint met bos. Het zijn er vier om precies te zijn: bosuil, bosruiter, bosrietzanger en boszanger. De bosruiter komt niet meer voor in Nederland, het resterend drietal staat niet op de Rode Lijst, al staat de boszanger op de nominatie. Voor veel bosvogels zijn oude bomen een perfecte nestplaats; vroegtijdige kap van oudere bomen is daarom in veel gebieden een punt van zorg. Vooral standvogels profiteren van de uitbreiding van bossoorten. Zowel in heide- als in bosgebieden.

Verzamelaars

Een gezamenlijke inzet is nodig om de schoonheid van de natuur in Nederland in stand te houden. Met deze derde serie postzegels brengt PostNL een ode aan de verscheidenheid van de natuur in Nederland. Die is veel groter en belangrijker dan wordt gedacht. Deze serie van tien bos- en heidevogels is het vierde vel uit de serie ‘Beleef de Natuur’ 2020. De bos- en heidevogels zijn de laatste vogels in deze ‘postzegel-ode’. Eerder dit jaar verschenen in deze serie Roofvogels en Uilen (januari), Boerenlandvogels (februari) en Kustvogels (juni).