Haarzuilens en het grootste kasteel van Nederland

Hazen en vleermuizen verzamelen zich op hun favoriete rammel- en hangplek

In hartje Nederland ligt natuurgebied Haarzuilens. Te midden van landgoed Haarzuilens ligt kroonjuweel Kasteel de Haar; Nederlandse grootste en meest luxueuze kasteel. De flora en fauna van dit Utrechts natuurgebied staan in de vierde serie postzegels van de reeks ‘Beleef de Natuur’, centraal. Met deze serie schenkt PostNL aandacht aan bijzondere natuurgebieden in Nederland. Speciaal voor deze serie ontwierp de Nederlandse Vereniging van Postzegelhandelaren (NVPH) een eerstedagenvelop. De postzegels en de eerstedagenvelop zijn vanaf 16 augustus 2021 verkrijgbaar.

“Door deze serie postzegels krijg ik een nog betere kijk op wat er allemaal bloeit, groeit, kruipt en vliegt op landgoed Haarzuilens. Alsof er een vergrootglas op is gezet. Dat maakt het gebied voor mij nog aantrekkelijker”, vertelt Martijn Bulterman, voorzitter van de NVPH. “Ik wandel hier regelmatig en kan erg genieten van de tuinen, het kasteel en dat natuurmonumenten het op een natuurlijke manier terugbrengt naar hoe het is geweest. Zo blijft de geschiedenis in leven.”

Loopbrug

Natuurmonumenten beheert de indrukwekkende landerijen rondom Kasteel de Haar in Haarzuilens. De loopbrug in het park naar het kasteel verraadt de bijzondere geschiedenis van het landgoed. Een kasteel midden in een natuurrijke omgeving met bijzondere flora en fauna. Natuurmonumenten brengt hier de oorspronkelijke landschappelijke kenmerken terug zoals kleine akkers met historische gewassen. Zo groeit en bloeit hier weer de tarwe, rogge, haver, vlas en luzerne.

Grootste kasteel

De oudste vermelding van het kasteel dateert van 1391. Het huidige Kasteel de Haar werd in 1892 op de ruïne van het oude kasteel gebouwd door baron Etienne van Zuylen van Nyevelt van de Haar en zijn vrouw Hélène de Rothschild. Bijna een eeuw lang kwam de welvarende baronale familie hier ieder jaar in september. Het kasteel is geen eigendom meer van de familie Van Zuylen maar sinds 2000 in beheer van de Vereniging Natuurmonumenten en open voor publiek. De familie houdt tot heden nog wel de traditie van jaarlijkse septemberbewoning in stand.

Verzamelaars

Een gezamenlijke inzet is nodig om de schoonheid van de natuur in Nederland in stand te houden. Deze 4e uitgifte in de serie ‘Beleef de Natuur’ besteedt aandacht aan Haarzuilens en de flora en fauna rondom Kasteel de Haar. Eerder verschenen een postzegelserie en eerstedagenvelop van de flora en fauna van Dwingelderveld en de Onlanden.